"The Mau Maus were a Brooklyn Puerto Ricangang operating
from at least late 1954 to
around 1962. Some members of a street gang called the Apaches
broke away and
created the Mau."
(Wikipedia)
David Wilkersonin teos "Risti ja Linkkuveitsi" (RV) (The Cross and the Switchblade, 1963) New Yorkin 1950- luvun katuelämästä oli ikimuistoinen tapaus monen sukupolveeni lukeutuvan nuoruudessa. 1970- luvulla uskovaisten piirit olivat pääpiirteiltään ahtaat ja seurakuntaelämä normatiivista, ja normit esimerkiksi sellaisia saako tytön pitkät hiukset olla kiinni (OK) vai hajallaan (OUT), ja soitetaanko kokoussalissa sähkökitaralla, ja jos vingutellaankin, niin milläs tyylillä vedätellään. Soiton täytyi muistuttaa perinteistä gospelia.
Raja "maallisen" ja "hengellisen" välillä oli joskus kuin Helvetinkolu. Tämän seurakunnallisen hegemonian keskelle lennähti käsiini pokkari maalaissaarnaajasta, joka loikkasi vain usko ja Raamattu takataskussaan keskelle linkkarin kovia kuvioita New Yorkin katuerämaahan. "Panssarilasin" takaa pörisevän "jeesustelun" sijasta hintelä maalaissaarnaaja ryhtyy auttamaan jenginuoria, jotka olivat median mukaan toivotonta ja kamalaa porukkaa. Mutta siitä tarinasta levisikin Suomeen asti rikas ja raikas tuoksu. Myöhemmin saarnamiehen kadulta onkima "pahis", Nicky (s. 6.12.1938), kertoi vielä tarinan omin painotuksin kirjassaan "Juokse poika juokse." (Run Baby Run) (RV) Tämä alunperin vuonna 1968 julkaistu teos lastattiin kirjapöydille Wilkersonin teoksen suomentamisen (1965) jälkeen.
Kun Nicky saapuisi v. 1976 Suomeen ja puhuisi Helsingissä usean tuhannen hengen suurtapahtumassa, oli selvää, että Helsingin Evankelisesta Kansankorkeakoulusta lähtisi poikaporukka miestä kuuntelemaan. Kultaako aika muistot? Sehän oli samalla Esson, Shellin, Teboilin, KOPin, Valioasun ja Finluxin "retrotaikaa". Nicky oli kumminkin, ainakin näin inhimillisesti katsottuna, parhaassa miehuutensa vedossa ja saarnasi intensiivisesti ja maskuliinisesti. Sehän upposi vähin erin kundien maailmaan: Juttu tuntuu uskomattomalta mutta täytyyhän tarinaan luottaa, kun mies tulee sen vahvasti omien silmien alle "levittämään". Siinä teki eräs tuttu HEKin poikakin "ratkaisun" kokouksen päätteeksi, vaikka joitakin koviksen elkeitä oli siihen asti väläytellyt.
Nickyn ja kumppanien tarina ei ole mennyttä aikaa niin kuin Salora-televisio. Vanhettuaan Nicky on saanut enemmän syvyyttä itseensä ja tarinaansa, jonka kertominen ei tosin ole pääasia vaan osa hänen kristillis-sosiaalista toimintaansa. Suomessa tänä keväänä vieraillut 76 vuotias Nicky kertoi medialle päättävänsä "juoksunsa" vetämänsä järjestön johtajana mutta tuskin seniori vielä pitkään aikaan elämässään "seisahtuu", kun sydän on kerran tällä tavoin juoksuun rynnännyt.
Tarinan toinen osapuoli, David Wilkerson, teki pitkän päivätyön saarnaajana, nuorten auttajana ja uskonnollisten kirjojen tekijänä. Hän menehtyi liikenneonnettomuudessa Itä-Teksasissa 27.4.2011.
Nicky v. 1958
Mau Mau -jäsen 1950/1960
David Wilkerson (1931-2011)
Teksti: Deneb